Barion Pixel Karakterhasználat és üzenethossz SMS-ben - SeeMe
Itt tudsz keresni a cikkek között.

Karakterhasználat és üzenethossz SMS-ben

Nem tudod, hogy milyen és mennyi karaktert használhatsz az SMS üzenetben? Szánj pár percet erre a rövid összefoglalóra és örökre megismered a GSM és Unicode karakterkódolás SMS küldés szempontjából fontos tulajdonságait.

AZ SMS üzenetben használhatod az alap karaktereket tartalmazó GSM 03.38 szabványt, de természetesen lehetőséged van ezeken kívül eső karakterek használatára is, ebben az esetben viszont Unicode karakterkódolásnak értelmezzük az SMS üzenetedet, kivéve, ha aktiválod a karaktercsere funkciót.

GSM szabvány

A GSM 03.38 szabvány támogatott karakterei: 

@£$¥èéùìòÇØøÅåΔ_ΦΓΛΩΠΨΣΘΞÆæßÉ!"#¤%&'()*+,-./0123456789:;<=>? ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÄÖÑܧ¿abcdefghijklmnopqrstuvwxyzäöñüà

Egyes speciális, úgynevezett kiterjesztett karakterek már csak a kibővített karaktertáblában férnek el. A kiterjesztett karakterek elé egy láthatatlan 'escape' karakter kerül minden esetben, ennek köszönhetően ezek a karakterek két "helyet" foglalnak el az SMS szövegben. Megjelenítéskor természetesen egy karakternek látszódnak, viszont kettőnek számolja őket a nemzetközi szabvány. Ezek a karakterek az alábbiak:

|^€{}[~]\

A GSM szabvány használata során egy SMS hossza 160 karakter, de természetesen küldhetsz összefűzött SMS üzenetet is, ha Neked nem elég a 160 karakter. Ne feledd, hogy minden, még a 'space' karakter is beleszámít a 160 karakterbe.

Unicode szabvány

Az egyik legszembetűnőbb eltérés az előző karaktertáblával szemben, hogy itt minden létező karakter használata támogatott, legyen az a teljes magyar ABC összes ékezetes karaktere vagy valamelyik speciális kínai karakter.

Unicode karakterek használata esetben az üzenet teljes szövegét Unicode-ként kezeljük, így a nagyobb helyet igénylő kódolás miatt a szöveg maximális hossza 70 karakterre csökken SMS üzenetenként.

További információk az Unicode karakterkódolásról:

Maximálisan küldhető üzenethossz

Az SMS üzenetben küldhető tartalom mérete limitált. Egy üzenet legfeljebb 3 SMS-ben küldhető. Az ilyen SMS-ek összefűzése plusz karakter felhasználással jár, így a maximálisan felhasználható karakterek száma az alábbiak szerint alakul GMS és Unicode kódolás esetén:

GSM
Max. karakter db SMS
160 1
306 2
459 3
UNICODE
Max. karakter db SMS
70 1
134 2
201 3
 

Az aktuális karakterszámot a szöveg beviteli mező bal felső sarkában folyamatosan nyomonkövetheted, amikor az SMS üzenet szövegét fogalmazod.

Karaktercsere funkció

Lehetőséged van aktiválni a karaktercsere funkciót a felhasználói fiókod Beállítások menüpontjában. Ebben az esetben a SeeMe alapértemezetten a GSM karakterszabványt használja a küldéseid során, így minden üzeneted ebben a formátumban kerül kiküldésre.