Barion Pixel SMS-eket kellett elemezniük az érettségizőknek - SeeMe

SMS-eket kellett elemezniük az érettségizőknek

Az eduline.hu információi szerint az internetes és elektronikus nyelvhasználatról, az SMS-ek és az e-mailek nyelvezetéről szóló tanulmányrészletet kellett elemezniük az érettségizőknek.

Hétfőn reggel nyolc órakor a magyar nyelv és irodalom és a magyar mint idegen nyelv írásbeli vizsgákkal kezdődnek meg a tavaszi érettségik. Az idei érettségin összesen közel 118 ezer diák ad majd számot tudásáról.

Az eduline.hu információi szerint az SMS-es feladat után a diákok egy Márai Sándor-idézetet, egy Bródy Sándor-novellát, valamint egy Berzsenyi Dániel- és egy Arany János-költeményt kaptak. Ezek közül egyet kell választaniuk.

Veszelszki Ágnes-tanulmány részletét kellett elolvasniuk és értelmezniük a középszinten érettségizőknek - a szöveg a "digilektusról", a netnyelvről, az sms-ekben és e-mailekben használt rövidítésekről, az internetes nyelv jellemzőiről szól. A tanulmány a Magyar Nyelvőr című nyelvészeti szaklapban jelent meg.

A téma nem ismeretlen a diákoknak, a középiskolai nyelvtanórákon minden tanár foglalkozik az internetes nyelvhasználattal, ráadásul nincs olyan tizenéves, aki ne tudná megmondani, mit jelent a "lol", a "vok" vagy a "sztem".

Forrás: eduline.hu

Itt tudsz keresni a cikkek között.