Barion Pixel Negyed évszázada indult a magyar mobil - SeeMe

Negyed évszázada indult a magyar mobil

Huszonöt éve ezen a napon indították az első mobilhívást Magyaroszágon. A kereskedelmi miniszter az Egyesült Államok alelnökét hívta fel. Ezzel pedig elstartol az első kereskedelmi mobilhálózat hazánkban.

Felvette a telefont, tárcsázott, és elindította az első mobilhívást Magyarországon. Mindezt Bod Péter Ákos, akkori ipari és kereskedelmi miniszter hajtotta végre 25 évvel ezelőtt, 1990. október 15-én.

Arról nincsen információ, hogy meddig tartott a beszélgetés, azt viszont tudjuk, hogy a miniszter az Egyesült Államok akkori alelnökét, Dan Quayle-t üdvözölte a Magyar Távközlési Vállalat (Matáv) és a US West közösen létrehozott szolgáltatása segítségével. Hazánkban pedig elindult az első kereskedelmi mobilhálózat.

Az első SMS-re 1995-ig kellett várni, addig csak cseveghettünk az analóg hálózaton. A 160 karakteres üzengetés is hamar a magyarok kedvence lett, gyorsan rájöttek, mi mindenre jó. A Modemidő című, korabeli netes újság 1998 novemberi számában már arról számolt be, hogy a diákok SMS-ben puskáznak.

Az új technológia új etikettet és jogszabályt követelt: hol lehet, és hol nem szabad mobiltelefonálni, SMS-ezni. A Nokia balesetmegelőzési kampányában azt az üzenetet próbálta közvetíteni: vezetés közben senki ne mobilozzon, mert balesetveszélyes.

(Forrás: origo.hu)

Itt tudsz keresni a cikkek között.