Barion Pixel SMS-ben küldik Afrikába a Wikipédiát - SeeMe

SMS-ben küldik Afrikába a Wikipédiát

Internetes okostelefonok hiányában a Wikipédia egy kísérleti SMS szolgáltatást indít Afrikában, így próbálják kiküszöbölni az internet hiányát az elmaradott régiókban.

A Wikipédia egy kísérleti szolgáltatást indít, a Wikipédia Zerót, amivel SMS-ben lehet továbbküldeni az online szócikkeket. Az új szolgáltatással elsősorban az afrikai felhasználóknak szeretnének kedvezni; így próbálják kiküszöbölni az internet hiányát az elmaradott régiókban. A Wikipédia már elindította a szolgáltatás tesztüzemét Kenyában, ez három hónapig fog tartani.

Dan Foy, a Wikimedia Foundation projektfelelőse szerint a fejlődő országokban ritkák az internetképes okostelefonok, és emiatt több milliárdan nem érhetik el a telefonjukról a Wikipédiát. Ezután minden másképp lesz: a felhasználóknak csak tárcsázniuk kell egy bizonyos számot, majd kapnak egy szöveges üzenetet, ami a szócikkek keresésére invitálja őket.

Az olcsó mobiltelefonok igen elterjedtek Afrikában; a mobilszolgáltatások általában fejlettebbek, mint a világ többi fejlődő országában. Az SMS-alapú pénzküldés például igen népszerű: egy ezzel foglalkozó szolgáltatásnak, az M-Pesának csak Kenyában 17 millió előfizetője van.

Az afrikai technológiai hírportál, a HumanIPO szerkesztője, Tom Jackson örül a Wikipédia kezdeményezésének. Mint elmondta, több afrikai országban foglalkoznak azzal, hogy tájékoztató anyagokat töltsenek föl az internetre, de az internet-hozzáférés továbbra is problémát jelent: az afrikaiak többsége még mindig a telefonját használja a böngészők helyett. A Wikipédia Zero erre a helyzetre kínálhat megoldást.

Forrás: index.hu

Itt tudsz keresni a cikkek között.